Sjukvård
Kunskapen som räddar liv
01
Första hjälpen + HLR
En första hjälpen kurs är en utbildning som ger deltagarna kunskap och färdigheter för att kunna ge livräddande och akut vård i olika nödsituationer. Kursen är utformad för att ge människor verktyg att agera snabbt och effektivt i händelse av olyckor eller sjukdomar som kan uppstå i vardagen.
En första hjälpen kurs är strukturerad som en teoretisk och praktisk utbildning, där deltagarna får lära sig om olika typer av skador, tillstånd och sjukdomar som kan uppstå, samt vilka åtgärder som bör vidtas för att hjälpa den drabbade personen.
Under kursen kan deltagarna få träna på olika första hjälpen tekniker, till exempel hur man utför hjärt-lungräddning (HLR), hur man hanterar en person som har blivit medvetslös eller har en akut allergisk reaktion, samt hur man stoppar blödningar och behandlar brännskador.
Denna utbildning sträcker sig vanligtvis över en tid på 3,5 till 4,5 timmar och ger en systematisk genomgång av vetenskapligt beprövad erfarenhet och överensstämmer med aktuella behandlingsriktlinjer i Sverige. Genom att följa dessa riktlinjer kan man vara säker på att man får de senaste och mest relevanta kunskaperna inom första hjälpen.
02
Inom snar framtid
En kurs i “Stop the Bleed” (stoppa blödningen) fokuserar på att ge deltagarna en grundlig utbildning och kunskap om hur man hanterar och stoppar blödningar effektivt. Kursen är utformad för att lära ut livräddande färdigheter till både erfaren vårdpersonal och vanliga människor i nödsituationer.
Kursen innebär teoretisk och praktisk utbildning som täcker följande områden:
1. Blödningstyper och svårighetsgrader: Deltagarna introduceras för olika typer av blödningar såsom arteriella, venösa och kapillära blödningar samt graden av allvarlighet för varje typ.
2. Rätt bedömning och prioritering: Kursen lär deltagarna snabbt och noggrant bedöma en blödningssituation och prioritera behandlingen baserat på omfånget av blödningen och patientens tillstånd.
3. Tryckförband: Deltagarna undervisas i rätt teknik för att applicera tryckförband för att kontrollera och stoppa blödningar. Detta inkluderar användningen av kompressiva föremål som bandage eller trasor.
4. Tourniquets: Kursen fokuserar också på användningen av tourniquets som ett effektivt verktyg för att kontrollera allvarliga blödningar. Deltagarna lär sig hur man applicerar och spänner en tourniquet på rätt sätt för att stoppa blödningar från extremiteter.
5. Evakuering och fortsatt behandling: Efter att ha lärt sig hur man stoppar blödningar undervisas deltagarna i hur man snabbt och försiktigt evakuerar patienten till en säker plats och söker ytterligare medicinsk behandling.
Kursen kombinerar teoretisk kunskap med praktiska övningar och scenariobaserad träning för att ge deltagarna en helhetsförståelse och erfarenhet av att hantera blödningar på ett effektivt sätt. Genom att lära sig och använda dessa färdigheter kan kursdeltagarna vara kapabla att rädda liv i nödsituationer där snabb och adekvat hantering av blödningar är avgörande.
03
Inom snar framtid
S – LABCDE är en metod för att vid olycka eller sjukdomstillstånd på ett effektivt sätt bedöma vilka åtgärder som behövs samt prioritera i vilken ordning åtgärder ska utföras. Liv före lem.
S-LABCDE står för följande:
S – Säkerhet(egen säkerhet, säkerhet på plats och patientens säkerhet).
L – Livsfarlig blödning (blödning som tömmer den drabbade
på blod, katastrofblödning).
A – Airway, öppen luftväg (fri luftväg och manuell
fixering av halsryggkotpelare).
B – Breathing, andning (ventilation av lungorna/andning).
C – Cirkulation och blödning (cirkulation, blödning
och genomblödning samt blödningskontroll).
D – Disability (grovneurologi inklusive medvetande, känsel,
rörelseförmåga och kontroll av pupiller).
E – Expose/environment (exponering och skydd mot omgivande miljö, nedkylning).
Hör av dig till oss!
Vi svarar gärna på alla dina frågor och hjälper dig att få den information du behöver för att ta nästa steg.